Zaboravljena lozinka? Novi korisnik - Registracija

Pozdrav nepoznati blogeru, šta ima?

Facebook     Twitter

Blogeri.hr > Blog Tutorijali > Uvod u HTML

Uvod u HTML

Što je HTML? HTML je skraćeni od HyperText Markup Language.

HTML uvod

HTML je kratica za HyperText Markup Language što znači prezentacijski jezik za izradu web stranica. HTML služi za definiranje izgleda dokumenta, poravnanje i veličine teksta, boje teksta, boje pozadine i još mnogo toga. Ukratko, HTML čini strukturu svake web stranice. HTML kôd se sastoji od tagova, a tag je najmanja jedinica, to je dio kôda. Tagovi se pišu unutar oznaka "<" i ">". Većina tagova ima početni i završni tag. Evo jedan opširniji primjer:

<html>
<head>
<title>Uvod u HTML</title>
</head>
<body>
<p>Ovo je tijelo <b>HTML</b> dokumenta.<br />
Ovo je novi redak.</p>
</body>
</html>

<html> tag označava početak HTML dokumenta i on govori našem internet pregledniku da je počeo učitavati HTML dokument. <head> je zaglavlje HTML dokumenta u kojem se nalazi <title> tag. Unutar <title> taga se inače nalazi ime web stranice ili bloga te neki kratki opis koji se prikazuje u naslovnoj liniji vašeg internet preglednika. <body> je tijelo dokumenta i unutar njega stavljamo sadržaj naše web stranice. <p> je paragraf, <b> tag služi za podebljavanje teksta, a <br /> za novi redak.

HTML tagove možete pisati malim ili velikim slovima npr. <body> i <BODY>, ali ja bih preporučio da pišete malim slovima.

HTML kôd možete pisati u bilo kojem tekstualnom editoru kao što je Notepad na Windows platformi. Kada napišete kôd u nekom tekstualnom editoru, dokument spremite sa nastavkom .html ili .htm te taj dokument možete otvoriti sa vašim Internet preglednikom (FireFox, Opera, Internet Explorer). Ručno pisanje kôda nije baš najbolje za početnike no po meni je to najbolji način učenja jer tako ćete naučiti osnove i shvatiti srž HTML-a te ćete znati šta se događa "ispod haube".

Nakon što naučite osnove HTML-a možete se pozabaviti nekim WYSIWYG editorima. WYSIWYG je skraćeni od What You See Is What You Get. Ima raznih WYSIWYG editora, jedan od njih je i Microsoft FrontPage. Iako ga neće preporučiti niti jedan ozbiljniji web dizajner, dobar je za neki početak. Ako želite nešto ozbiljnije tu je najbolji i najčešče korišteni WYSIWYG editor - Macromedia Dreamweaver koji je jednostavan i za početnike.

Ukoliko ste savladali osnove HTML-a, pročitajte uvod u css.

html, xhtml, wysiwyg, notepad, frontpage, dreamweaver