Zaboravljena lozinka? Novi korisnik - Registracija

Pozdrav nepoznati blogeru, šta ima?

Facebook     Twitter

Blogeri.hr > Blog Tutorijali > Optimizacija bloga

Optimizacija bloga

Optimizacija za što brže učitavanje i korištenje bloga.

Kada posjetim neki blog, jedan od najvažnijih faktora moga ostajanja i čitanja postova na njemu je upravo brzina učitavanja bloga. Ako se blog učitava više od 10-15 sekundi mala je vjerojatnost da ću ostati na njemu neko duže vrijeme. No to nije slučaj samo kod mene nego i kod većine ostalih blogera. Stoga ću Vam u ovom tutorijalu objasniti koje stvari usporavaju blog te kako ubrzati učitavanje Vašeg bloga.

Slike

Istina, blog bi trebao i mora sadržavati slike (kod dizajna, postova...) ali sve u umjerenim količinama. Izbacite nepotrebne slike iz stupaca jer takve slike stvarno ne služe ničemu, one samo guše blog i on se učitava jako, jako dugo. Neka Vam u stupcima bude samo kratki opis bloga, par linkova i to je to. Slike koristite samo kod dizajna bloga i u postovima (maksimalno dvije slike po postu). I svakako, prije nego sliku postavite na blog optimizirajte ju da nije prevelika. Za optimizaciju slika Vam predlažem GIMP.

Glazba i video klipovi

Multimedija je najveći gutač bandwidtha i vremena koje je potrebno za učitavanje. Većina blogera ne voli glazbu i video klipove na blogovima. Zašto? Kao prvo jer troši puno bandwidtha i vremena za učitavanje, a kao drugo, možda im u pozadini već nešto svira, a kada dvije pjesme sviraju istodobno to baš i ne zvuči dobro. Ako već morate staviti neku pjesmu ili video klip, neka se ne pokreće automatski već pritiskom na dugme ukoliko korisnik to želi. Ako neznate kako to učiniti samo dodajte slijedeći kod između <embed> i </embed> taga: autostart="false"

Zaključak

Moja preporuka Vam je da svakako smanjite broj slika (pogotovo onih iz stupaca). Slike koje koristite za dizajn bloga i u postovima svakako optimizirajte, a ako baš morate staviti glazbu ili video klip neka se ne pokreću automatski već klikom na dugme. Nemojte dopustiti da se Vaš blog učitava dugo jer na taj način gubite posjetitelje i tako će jako malo njih pročitati Vašu pjesmu ili neki jako dobar tekst. Pridržavajte se ovoga, zbog sebe, ali i zbog drugih.