Zaboravljena lozinka? Novi korisnik - Registracija

Pozdrav nepoznati blogeru, šta ima?

Facebook     Twitter

Blogeri.hr > Blog Tutorijali > Dodavanje ikone (favicon) na blog

Dodavanje ikone (favicon) na blog

Favicon je kraći naziv od favorites icon iliti bookmark ikona.

Što je favicon?

Favicon je mala sličica koja se pojavljuje u adress baru, ispred adrese. Favicon se naziva još i bookmark ikona jer kada neku stranicu spremite u bookmark i ta ikona će se prikazati. Ikona je veličine 16x16 pixela sa maksimalno 256 boja. Ako još neznate o čemu se radi, pogledajte ovu sliku i sve će Vam biti jasno:

Favicon 1

Crtanje ikone

Dodati favicon na blog nije nikakav problem, ali ju je najteže nacrtati. Ukoliko koristiti Adobe Photoshop skinite besplatni plugin sa Telegraphics. Ako Photoshop nemate skinite IconArt Freeware Version.

Da bi napravili ikonu u IconArt Freeware Version programu morate otići na File -> New Icon i zatim nacrtate željenu ikonicu. Evo kako je to izgledalo dok sam radio favicon za Blogeri.hr web stranicu:

Favicon 2

Upload ikone i postavljanje na blog

Ukoliko ste napraviti ikonicu za Vaš blog, sada je vrijeme da to i objavite na internetu. Nakon uploada ostaje Vam samo dodati kod na Vaš blog. Kopirajte slijedeći kod unutar <head> i </head> taga: <link rel='icon' href='putanja-do-ikone.ico' type='image/x-icon' />
<link rel='shortcut icon' href='putanja-do-ikone.ico' type='image/x-icon' />

Koristimo dva reda zbog internet pretraživača jer ih ima mnogo pa da ne bi došlo do greške. Nadam se da će Vam ovo koristiti i da ste saznali nešto novo.